Függelék


Önismereti teszt - A képzelt állat . 
 
Rajzolni mindenki tud. Még te is. Ne törődj most azzal, hogy gyerekkorodban kinevettek az osztálytársaid, mert kutyafeje lett a cicádnak. Lazíts, engedd el magad, hunyd le a szemed, és képzelj el magadnak egy állatot. Olyat, amilyen nem létezik.

Mi kell hozzá? Először is tegyél magad elé egy A4-es papírt, és egy ceruzát. Annyi időd van, amennyit csak szeretnél.


A feladat a következő:

- Rajzolj egy olyan állatot, amilyen nem létezik. Hagyd, hadd szárnyaljon a fantáziád.

- Ha készen van az állat, adj neki nevet.

- Írd le, mit eszik.
- Írd le, hol él.
- Rajta!

Ha kész vagy, elolvashatod az elemzést!


Ez a teszt egy úgynevezett projektív (kivetítő) módszeren alapul. Ez azt jelenti, hogy miközben rajzolsz, a papíron megjelennek a tudattalanod üzenetei. Vagyis hiába hiszed magad szelíd kis nyuszinak, ha az állatodnak hatalmas agyarai és marcangoló karmai vannak.


1. ) Hol helyezkedik el a rajz?

Az értékelésedben fontos szempont, hogy az A4-es papíron mekkora helyet foglal el a rajzod, és hol helyezkedik el.

Ha a papír jobboldalán van túlsúlyban az állat, akkor hajlamos vagy a múltba tekintgetni, és ezen keseregni. Az ilyen emberek lelkében általában a negatív érzelmek vannak többségben. Ha az állatod feje jobb oldalon van, a jövőbe néző, tevékeny személyiség vagy.


Ha a papír baloldalán van a rajz döntő része, akkor inkább a jövőt tervezgető, előre tekintő, és javarészt pozitív érzelmű ember vagy.


Ha az állatod feje balra áll, határozatlan vagy, és hajlamos arra, hogy megrettenj, ha cselekedned kell.


Ha a papír felső részére rajzoltál inkább, szintén a pozitív, ha az alsó részére rajzoltál, inkább a negatív érzelmek dominálnak benned.


Ha a rajzod alapján megállapítottad, hogy a negatív érzelmek rabja vagy, állj meg egy percre, és gondolkodj el ezen. Negatív érzelemnek mondjuk a haragot, lehangoltságot, szorongást, féltékenységet, dühöt, agressziót, és minden olyan érzelmet, ami rossz érzéseket kelt benned. Tudnod kell, hogy minden ilyen érzelem téged rombol. A betegségek mind-mind a bennünk tomboló negatív érzelmek következményei.


A betegség nem más, mint a test jelzése, segélykiáltása arról, hogy szenved a lélek.


2. ) Arról, hogy a papír melyik részére rajzoltad az állatod, arra is következtethetsz, milyen az önértékelésed.


Ha a felső részébe került a rajz, túlértékeled magad. Ez azt jelenti, hogy pozitívabban gondolkodsz magadról és a képességeidről, mint amilyen valójában vagy. Lehet, hogy udvariasnak tartod magad, pedig inkább letaposod az öreg néni lábát, mintsem hogy magad elé engedd az ajtón.


Ha a papír közepén helyezkedik el a rajzod, elégedett vagy magaddal, és helytálló az önértékelésed. Tisztában vagy az erényeiddel épp úgy, mint a hiányosságaiddal, de ez utóbbiakból sem csinálsz gondot magadnak. Elfogadod és szereted magad.


Ha a papír aljára rajzoltál, nincsen elég önbizalmad. Alulértékeled magad, úgy érzed, semmire sem vagy jó. Ráadásul bele is törődsz ebbe, vagyis lemondtál magadról. Vigyázz, minél kisebb a rajzod, és minél inkább a lap alján van, annál nagyobb szükséged van szakember segítségére. Tudd, hogy mindenkiben van szép és jó, mindenki értékes valamiben. Te is! Csak meg kell találnod, hogy miben. Kérlek, ülj le egy darab papírral, és írd össze, mi mindenben értél el sikereket eddig az életedben. Nem kell nagy dolgokra gondolni, senki nem várja, hogy Nobel-díjjal büszkélkedj. (pl. : hányan szeretnek, mennyi barátod van, munkahelyi sikerek).


3. ) Hogy néz ki az állatod?

Először is nézd meg jól. Milyen hatást kelt? Kedves? Ijesztő? Félelmetes? Aranyos? Félénk? Ez máris mind rólad beszél.

Ha az állatod ijesztő, talán szeretnéd elijeszteni az ellenségeidet. De biztosan ellenségek azok, akiket annak gondolsz?


Ha az állatod összességében bájos, kedves, megnyugodhatsz, hogy te is egy kedves, szerethető személyiség vagy.


Milyenek a vonalak, amelyekkel rajzoltad? Erősek, határozottak, energikusak? Ha igen, büszke lehetsz, mert te is határozott, energikus ember vagy.


Vagy éppen határozatlanok, alig láthatók? Ez bizony tükör neked.


Kire néz az állat? Ha szembe néz, az azt jelenti: Én vagyok a középpont. Egocentrikus, kissé gyerekes, infantilis személyiségre utal.


Ha a testéhez képest nagy a feje, nyilvánvalóan racionális ember vagy, úgy is mondhatnánk, észlény. Inkább az eszedre hallgatsz, mint a szívedre. A nagyfejű állatot rajzoló emberek általában nagy intellektussal bírnak.


Ha az állatodnak nagy a füle, akkor nagy érdeklődést mutatsz mások iránt, és hajlamos vagy arra, hogy függővé tedd magad a külső információktól, vagyis befolyásolható vagy.


Ha nagy a szeme, akkor még ma is kísértenek a gyerekkori félelmeid. Túl sokat aggódsz. A nagyon nyitott szem sérülékenységet jelöl, a vonalakkal besatírozott szem pedig nyugtalanságot, rossz előérzeteket, félelmet, szorongást. Ha szempillát is rajzoltál, az a nőiességedet jelöli, vagyis azt, hogy fontosnak tartod hangsúlyozni.


De vigyázat, túl nagy szempillák a hiszti hírnökei!


Most nézzük a száját. Ha fogakat rajzoltál, hajlamos vagy a szóbeli agresszióra.


Ha agyarat is, akkor még agresszívabb vagy.


Ha látszik az állat nyelve, hajlamos vagy a fecsegésre. Ha szépen megrajzolt ajkai vannak az állatodnak, érzelmes, és nagyon érzéki ember vagy.


Az állatod lábai a támasztékok. Ha nincsenek lábai, azt jelenti, úgy érzed, nincs támaszod, nem érzed magad biztonságban. Az állat törzse az érzelmi és érzéki szféra. Minél nagyobb és jelentősebb a törzs, annál érzelmesebb ember vagy. Ha az állatnak alig van törzse, szinte a fejéből nőnek ki a lábai, akkor nem engedsz teret az érzelmeidnek.


Van-e az állatodnak farka? Ha van, de lóg, az bizony negatív hozzáállásra utal. Ha balra áll, passzivitást jelöl, ha jobbra áll, aktivitást. Ha felfelé kunkorodik, akkor pozitívan állsz a döntési helyzetekhez.


Ha az állatod arca hasonlít egy emberéhez, akkor még mindig a gyermeki tudatod irányít. Ha szőrös, pikkelyes az állat, vagy bármi elfedi a testét, zárkózott személyiség vagy.


Ha robotszerű gépállatot rajzoltál, akkor hajlamos vagy elszakadni a természettől.


Végezetül fontos leszögezni, nincs jó rajz, vagy rossz rajz! Ez a rajz a lelked állapotáról árulkodik. Ahogyan az is, milyen nevet adtál neki, mivel táplálkozik, és hol él. Gondold át, amit az állatodnak enni adsz, arra van kiéhezve a lelked is. Ha olyasmit adsz neki enni, ami megöli, akkor nagy baj van, nem szereted magadat eléggé. Ha olyan helyen lakik, ahol nem lakna szívesen senki, akkor szeretnéd eldugni, megbüntetni magad. De miért? Nagy kérdések ezek! Reméljük, az állatod segít majd abban, hogy jobban megismerd magad.

Köszi Nikus!!!!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése