2010. december 4., szombat

Tea, tea, tea minden mennyiségben :)

Aki személyesen ismer, az tudja, teaimádó vagyok :D  Innen jött az ötlet, a lelkivilágomhoz ez is hozzá tartozik :)
Karácsonyra kaptuk a gyártól 2004-be

A tea őshazája India és Kína... Teacserjék hajtásaiból, leveleiből, virágaiból készítünk különféle főzeteket, és a meleg ital serkenti a testünket és lelkünket. Minden hol máshoz kötik a teázást.
Japánban a zöld tea fogyasztásához a mai napig szertartással készülnek. Angliában pedig az érkezés, távozás fontos része... :)
Európában a XVII. században egy Holland vitorlás hozta a hosszú szállítási idő miatt luxuscikknek számított, de ez megváltozott a XVIII. század tájékán, mikor is olcsóbb lett és beszerezhető.
Tea készítésének folyamata + a többi:
  1. Hervasztás
  2. Fonnyasztás
  3. Fermentáció (erjesztés)
  4. Szárítás
5 nagy teafajta van:
  • Fehér tea, a császárok kiváltásága volt. Mára megismerték számos jótékony hatását. Rák megelőző, rendszeres fogyasztók ritkábban kapnak szívinfarktust, szív és érrendszeri betegségekre is nagyon jó. Vérnyomás csökkentő, koleszterincsökkentő....
  • Sárga tea, "véletlenül" fedezték fel a zöld tea készítése közben, nagyon hasonló a zöld teához. Még is egy dolog kimarad, nem fonnyasszák, kicsit megsütik. Legismertebb: Oolong tea. Erős zsírégető hatású, fogyókúrához kifejezetten ajánlott. Az Oolong ugyanis nemcsak meggyorsítja a zsírégetési folyamatot, hanem meg is akadályozza a legkalóriadúsabb élelmi anyagok felszívódását is.
  • Zöld tea, az erjesztés fázisa marad el. Így lesz világos arany zöld. :) Anyag csereserkentő, zsírégető. Kínában és Japánban az ételekbe is tesznek pont ezek miatt a hatásai miatt. A zöld tea minél idősebb annál értékesebb. Kukicha: Japán zöldtea különlegesség, melynek összetevői gallyak és régi levelek, levélnyelek, melyeket a téli teacserjéről szednek, és tűz fölött szárítják. A szárítás után enyhén meg is pörkölhetik, így egy jellegzetes ízhatást kap. Határozottan édes ízű tea. A makrobiotikus diéta elengedhetetlen része. Koffeinmentes. Nagyon gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben, vitaminokban, antioxidánsokban. Jelentős rákmegelőző hatása van, illetve a már kialakult betegség esetén is javíthat a helyzeten a megfelelő táplálkozás és kezelések kiegészítőjeként.
  • Vörös tea,  részlegesen van erjesztve. Zöld és fekete tea között van ízbe és színben. Indiából származik. Fermentációt félbe szakítják, így a közepe még nem, de a végei teljesen fermentáltak. Gyermekek is fogyaszthatják. Rooibos tea: Ásványi anyagokban (kalcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz) gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja az élettani öregedést. Különösen javasolt ingerlékenység, fejfájás, alvászavar, álmatlanság, depresszió esetén.
  • Fekete tea, a zöld teából erjesztett. Leg megkülönböztethetőbe jegye, hogy kortyonként változik az íze.
 Még több tea:
  • Jázmin tea: Teafőzete nemcsak méregteleníti és nyugtatja a szervezetet, de nagyon kellemes ízű is. Segít a szervezetnek megszabadulni a méreganyagoktól, és ennek hatására fiatalabbnak, egészségesebbnek érzi magát az ember. Jázmin tea készítésekor a tealeveleket jázminvirágokkal borítják oxidáció közben, és néha a teában is hagynak belőle díszítésképp. A jázmint gyakran társítják zöld teához, amelynek egy kellemes ízű és aromájú élvezeti ital a végeredménye.
  • Lapacho tea: a brazil őserdőben lévő lapacho fa kérgének belső részéből készül. Viszonylag sok benne az ásványi anyag és a nyomelem: kalcium, magnézium, foszfor, cink, szilícium, mangán, molibdén, réz, vas, kálium, nátrium, kobalt, bór, arany, ezüst, stroncium, bárium, jód és nikkel. Immunrendszer erősítő, valamint daganat gátló, rákmegelőző hatású. Fokozza a sejtek anyagcseréjét és a kiválasztást. Koffeinmentes. Fogyasztása ajánlott legyengült immunrendszer, gyulladások, visszatérő fertőzések (bakteriális, vírusos, gombás), allergiák, asztma kezelésekor. A természetgyógyászatban anticcandida teaként is ismert, de használják cukorbetegség kezelésére is. Íze enyhén füstös jellegű. Ízesíthető mézzel, gyümölcslével
  • Mate tea: Dél-Amerikában őshonos fafaj, ottani neve yerba mate. A leveleit használják teakészítésre. Jelentős mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (káliumot, nátriumot, mangánt, magnéziumot) és vitaminokat (A-, B1-, B2- és C-vitamint, valamint riboflavint). Ideális energiaital a sport és a mozgás szerelmeseinek. Csökkenti az éhségérzetet, méregtelenít, serkenti a bélműködést és enyhén vízhajtó hatású. Rendkívül elterjedt tonizáló hatású gyógynövény a dél-amerikai kontinensen. A yerba mate képes az izomszövet fejlődését serkenteni. Ez a hatás segít a sejtek oxigenálásában és javítja a zsírégető folyamatokat, ezáltal jelentősen javítja a teljes vázrendszer működését. 
  • Gyümölcstea: A gyümölcstea elnevezés az összefogó neve azon italoknak, melyeket a tealevelekhez hasonlóan más növényi levelek, főként gyümölcsdarabok, néha virágszirmok forrázásával és áztatásával állítanak elő. Az igazi gyümölcsteában semmilyen teacserjéből készült alap nem található, így ezek a teák nem tartalmaznak koffeint és csersavat. Gyakran használnak fel a készítésük során almát, csipkebogyót, narancshéjat, hibiszkuszt, ananászt, meggyet, barackot, illetve ízesítik különböző természetes aromákkal. Melegen és hidegen is ajánlott fogyasztani.
  • Gyógytea: A gyógyteák gyógynövényekből készülnek betegségek megelőzésére vagy az egészség helyreállítására. Ezeknek a teacserjéhez semmi közük, csupán az elkészítés hasonlósága miatt hívjuk teának. Az elkészítés módja szerint háromféle ital készülhet, attól függően, hogy milyen növényi részekből áll. Ez lehet forrázat, főzet, vagy kivonat.
Finom, vad cseresznye keverék :)

 Ismerőseim nagyon aranyosak: 
Unokaöcsém szokta otthon a teát elkészíteni. Bojlerforró víz, tea filter és ízesítés. 
Munkatársam számára az igazi gyümölcs tea: forró víz feketetea filter, hűtés gyümölcs lével.
10 éve szoktam rá a teára. Karácsonyra kaptam; kék virággal ízesített earl grey teát, 2 nagy bögre kíséretében. Sajnos a tea elfogyott a bögrék kicsit csorbán, de meg vannak. Most is itt van az egyik:)
Nagyon sokáig csak fekete teákat ittam. Mindenféle Earl grey-t. 4 éve pedig gyümölcs teát, zöld teát, és amit sikerül beszereznem. Van nagyon finom assam rózsaízesítésű teám is. Állítólag ezt isszák tejjel. Nem próbáltam.
Múlt szombaton venni akartam karácsonyfadíszeket, de amilyet szerettem volna olyant nem kaptam, fájdalomdíjként teákat vettem: D Nikus kinevetett, elképzelte, hogy azt rakok a fára.... pedig rengeteg díszem van :) Igaz a filterektől pedig nagyon finom illat lenne a szobámban. 
Anyukám hétvégéken, mire kimegyek a konyhába, forró gyümölcs teával vár, igaz nem ízesíti be, de nem is baj.... mézet pedig vadássza nekem :D innen-onnan.....
Teácskáim, igaz valamelyik dobozban több fajta is van...
Kellemes teázást kívánok Neked, kedves olvasóm :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése