2011. március 8., kedd

Nőnap!

Utána olvastam, sokan vannak felháborodva ugyan is szocialista ünnepnek tartják a Nőnapot!
Holott egyszerű történelmet alakító nők emlékére hozták létre, akik évszázadokon át, szerintem még napjainkban is harcolnak, számos fontos ügyért, ez akár egy család mindennapi megélhetése is lehet. 

Hihetetlen, de számos országban ünneplik! Dánia, Ausztria, Németország, Svájc, Oroszországban is....
Az első mozgalom 1857. 03.08.-án New Yorkban volt! Ők sem maradhatnak ki! :) Textil iparban dolgozó nők harcoltak magasabb bérét, emberi munkafeltételekért. 

1866. 09. 03-08. I. Internacionálé első kongresszusán megszületett a határozat, a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ezzel egy olyan hagyományt akartak feloszlatni, hogy a nőknek otthon a helye.

1899. 07.14. II. Internacionálé kongresszusán Clara Zetkin kihirdette a nők jogát a munkához az anyák és gyermekek védelmét, és a nők részvételét minden eseményen!
Hoppá! 1909. 02.28.-án Február utolsó vasárnapján első nemzeti Nőnap! Hol???? Az Egyesült Államokban!

1918. 08. 28-09.03 között a II. Internacionálé VIII. kongresszusán felhozták, hogy a nők választójoga kivívása érdekében nemzetközi nőnapot tartanak. Ezt a határozatot elfogadta a kongresszus, de időpont nem született. 
1911. 03.19.-én Dániában, Ausztriában, Németországban, és Svájcban a világon először megtartották a nemzetközi Nőnapot!
1918. 03.08.-án Oroszországban (Ők sem maradhattak ki!) a nők tüntettek kenyérért és békéért! II. Miklós cár lemondása után a megalakult polgári kormány szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a Március 8, meglepő, de több országban is ekkor tartják. 
ENSZ is a nőnapot világnapok közt tarja számon! 

Kis hazánkban 1913-ban csatlakozott, mikor ős anyáink az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztottak. 1914-ben ország szerte rendezvények voltak. Rákosi korszakban kötelező volt ünnepelni (így már értem a férfiak háborodását). Különböző időpontokban tartott nőnap, 1948-tól Szovjet mintára Március 8-án tartjuk.

Szüfrazsetteket nem is tudom hová tehetném be. Régen olvastam róluk egy Angol nyelvkönyvben. 
 
KERTÉSZ Magda
A SZÜFRAZSETTEK
A szüfrazsett (politikai egyenjogúságért, választójogért harcoló nő) mozgalom Angliában volt a legerősebb és legkitartóbb. Az ipar egyre több nőt foglalkoztatott, akik ugyanolyan nehéz munkát végeztek, mint a férfiak - fele bérért. A munkásság erőteljesen küzdött jogaiért - a nők ebben a küzdelemben vettek részt. Az iparosodás előrehaladtával a felsőbb- és középosztálybeliek helyzete jelentősen megváltozott. A férfiak előtt megnyíltak a művelődési és elhelyezkedési lehetőségek, míg a nőket - mesterségesen tudatlanságban tartva - csak a társasági életre készítették fel. Lassan sikerült csak betörniük a férfiak által uralt területekre: 1876-tól vehettek fel az orvosi egyetemek lányokat is hallgatónak, 1893-ban nevezték ki az első női gyári felügyelőt. A nőt a törvény nem ismerte el jogi személynek. Előbb apja, később férje gyámsága alatt állt, akinek jogában volt verni a feleségét. 1857-ig kellett várni az új házassági és válási törvényre, amely jogot biztosított a férj által elhagyott feleségnek. Az 1871-ben megalakult Nők Szavazati Jogának Országos Szövetsége választójogot követelt a nőknek, bár ekkor még a férfiak közül is csak minden hatodiknak volt szavazati joga. 1903 október 10-én megalakult a Nők Társadalmi és Politikai Uniója. 1905 októberében egy választási gyűlésen követeltek szavazati jogot - két tagjukat letartóztatták. Később Londonba helyezték át székhelyüket, de békés politikai tevékenységük ott sem járt sikerrel. 1908 július 21-én hatalmas tüntetést szerveztek, majd delegációt küldtek a parlamentbe, de tagjait elfogták és bebörtönözték. Ezzel lezárult a mozgalom békés szakasza.... Végül 1918. február 6-án fogadta el az angol parlament a nők választójogát biztosító törvényt. A könyv a nőmozgalom iránt érdeklődők olvasmánya. 

Csak emiatt....
Nem sok férfi ismerősöm van... de akik közelebb állnak hozzám, megleptek. Rengeteg Édességet és DVD-ket, CD-t kaptam! Ja a fogorvosom nő, de a fogamat megkaptam ajándékba, majd este a párnám alá rakom, hogy a fogtündértől is kapjak valamit! :D
Valakinek csak annyit: KÖSZÖNÖM, HOGY ÚJRA LÁTHATTAM!!! :)

Forrás: Wikipédia, és Legeza Ilona könyv ismertetője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése