2010. november 20., szombat

Zene és a személyiség

Megfoghatatlan, testet átjáró hangok összessége. Bekúszik a tudatba, dúdoljuk halkan, mások "nagy örömére". Hangulatunk is visszaköszön, és mások tudják, ha figyelnek, mi van velünk...
Az előbb hallgattam egy számot az arckönyves oldalról... egy ismerős rakta ki... magányosságról árulkodik... mennyire, észre vehető...és rajtam kívül, nem tudható hányan érzik....
Kelta világ népzenéjét hallgatom itthon, már hetek óta. Varázslatos misztikum. Nyugalommal tölt el, behunyt szemmel, lassan mozgok. Lassan képek is jönnek.....Készülődnöm kellene, de elkapott a varázsa...
Rock zenés korszakom nem is olyan rég múlt el (talán még most is tartana, ha... az a ha ott  nem volna)...Van zene kütyüm, ami tele van olyan számokkal amiket nagyon szeretek. Ez aztán a kavalkád, és élvezem, ha nincs kedvem aludni a buszon azt hallgatom.:) Lazulásra Tibeti mantra van... Annyira bele tudok merülni...
Egy kedves ismerősöm Kata a Muzsika hangja című filmet szereti, ezt megértem, és régen csodásan énekelt! Nagyon szépen meg is fogalmazta a zene élményét. Sajnos nem találom... (kérlek, Kata nézd el nekem...)
Viszont találtam egy nagyon érdekes dolgot:

A zenei ízlés és a személyiségtípus szoros kapcsolatban állnak egymással, állítja egy 36 000-nél is több ember részvételével elkészített tanulmány. A kutatás, amely Adrian North, a Heriot-Watt Egyetem professzora nevéhez fűződik, állítólag a valaha volt legnagyobb hasonló próbálkozás.
A professzor megállapítása szerint a klasszikus zene barátai félénkek, a heavy metal rajongói pedig szelídek, és ki vannak békülve önmagukkal. North szerint a kutatás „jelentős” és „meglepő” eredményekkel szolgált.

„Mindig gyanítottuk, hogy létezik kapcsolat a zenei ízlés és a személyiség között. Most először tudtuk megvizsgálni a problémát részletesen. Soha senki nem foglalkozott ezzel az összefüggéssel ilyen óriási mintán” – mondta.

North szerit a kutatást a marketing számos területén fel lehet használni. „Ha ismerjük egy ember zenei preferenciáit, megállapíthatjuk, milyen a személyisége, érdemes-e árulni neki valami” – tette hozzá. „Az eredmények nyilván hatással lehetnek a zeneiparra, amelyben komoly az aggodalom a hanyatló CD-eladások miatt. Az egyik legmeglepőbb megállapítás a klasszikus zene és a heavy metal rajongói közötti hasonlóság. Mindkét tábor tagjai kreatívak, és ki vannak békülve önmagukkal, viszont jellemzően nem járnak társaságba.”

„Az emberekben az a sztereotípia él, hogy a metálrajongók depressziósak, hajlamosak az öngyilkosságra és veszélyt jelentenek magukra, illetve általában véve a társadalomra is. Ezzel ellentétben finom lelkek.”

A világ minden tájáról származó 36 000 embert arra kérték meg, hogy értékeljenek 104 zenei stílust, valamint saját személyiségük aspektusairól is megkérdezték őket.
A kutatás folytatódik, és North professzor, aki az egyetem alkalmazott pszichológiai tanszékének vezetője, továbbra is részvevőket keres, akik kitöltenének egy kurta onlájn kérdőívet.

Zenei stílusok és személyiségjegyek:

Blues: erős az önbecsülése, kreatív, társaságkedvelő, szelíd, ki van békülve önmagával
Jazz: erős az önbecsülése, kreatív, társaságkedvelő, ki van békülve önmagával
Klasszikus zene: erős az önbecsülése, kreatív, befelé fordul, ki van békülve önmagával
Rap: erős az önbecsülése, társaságkedvelő
Opera: erős az önbecsülése, kreatív, szelíd
Country: szorgalmas, társaságkedvelő
Reggae: erős az önbecsülése, kreatív, nem szorgalmas, társaságkedvelő, szelíd, ki van békülve önmagával
Dance: kreatív, társaságkedvelő,
Indie: gyenge az önbecsülése, kreatív, nem szorgalmas, nem szelíd
Rock/heavy metal: gyenge az önbecsülése, kreatív, nem szorgalmas, nem társaságkedvelő, szelíd, ki van békülve önmagával
Pop: erős az önbecsülése, nem kreatív, szorgalmas, társaságkedvelő, szelíd, nincs kibékülve önmagával

Forrás: BBC News

Hát ennyi........ ugye milyen érdekes???

2 megjegyzés:

  1. És aki a jazzt, metált, és progresszív rockot szereti és néha klasszikust is hallgat ? ;)

    Márk

    VálaszTörlés
  2. :) Hát, ha tudnád milyen zenéket szeretek(szinte mindent, tisztelet a kivételnek)Talán tudnám a választ a kérdésedre ;)

    VálaszTörlés